Suomi 100 -satelliitin malli nähtävissä Dipolissa Aalto in space -näyttelyssä

Aalto-yliopiston kampusalueella olevassa Dipolissa avattiin viime perjantaina 21. syyskuuta Aallossa tehtävää avaruustutkimusta ja -tekniikkaa esittelevä näyttely. Mukana näyttelyssä on myös Suomi 100 -satelliitin mallikappale yhdessä muiden yliopistossa tehtyjen ja tulossa olevien satelliittien kanssa.

Tällaisia ovat mm. opiskelijaprojektina syntyvä Aalto-3 ja Suomen Akatemian huippuyksikössä tehtävä, avaruussäätä tutkiva FORESAIL. Näistäkin satelliiteista – ja jo laukaistuista Aalto-1:stä ja Aalto-2:sta – on näyttelyssä esillä luonnollisen kokoiset ja näköiset mallikappaleet. Esillä on myös aitoja tutkimuslaitteita, avaruusasemalle menevä säteilymittari ja opiskelijoiden tekemä raketti.

Näyttely on avoinna kaikille 19. lokakuuta saakka Dipoli Galleryssä (Dipoli, Otakaari 24, 02150 Espoo) arkisin 7.45-21.45 , lauantaisin 9.30-21.45.

Otaniemessä suunniteltiin avaruuslaitteita jo 1960-luvulla ja otettiin vastaan ensimmäiset satelliittitelevisiolähetykset 1970-luvulla. Aalto in Space -näyttely keskittyy kuitenkin nykypäivään ja tulevaisuuteen. Suomessa on jo parin vuoden ajan ollut meneillään nanosatelliittibuumi, eikä meno näytä ainakaan hidastuvan.

Kävijät pääsevät myös virtuaalimatkalle avaruuteen ainutlaatuisen, Aallossa alun perin tutkimuskäyttöön kehitetyn simulaation avulla. Virtuaalilaseilla voi tarkastella satelliitin silmin esimerkiksi revontulia ja magnetosfääriä, aivan kuin leijuisi 500 kilometrin korkeudessa. Laseja pääsee testamaan arkipäivisin klo 12-13.

Nanosatelliitit ja kaukokartoitus ovat tärkeässä roolissa avaruustekniikan kehittämisessä, mutta suuri osa Aallossa tehtävästä alan tutkimuksesta on keskittynyt avaruussään, Auringon, aurinkokunnassa olevan sähköisesti varatun kaasun ja kaukaisten mustien aukkojen havainnointiin. Tätä tutkimusta tehdään niin avaruudessa olevilla tutkimuslaitteilla kuin Maan päältä, esimerkiksi Metsähovin radiotutkimusasemalla. Näyttelyssä pääsee tutustumaan muun muassa plasman salaisuuksiin ja kuulemaan aurinkokuntamme suurimman planeetan Jupiterin ääniä.

Avaruus inspiroi myös taiteilijoita. Karoliina Paatoksen Terrella Cubica näyttää, miten revontulet syntyvät maapallon napojen ympärille.


Lue lisää näyttelystä: Aalto in space